Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp.4.13)
Gulasz marokański z dynią, cukinią i ciecierzycą, kaszą jaglaną a’la kuskus z migdałami i granatem
ZOBACZ PRZEPIS
W naszych czasach, wszystko co błyskawiczne w wykonaniu brzmi pociągająco. Czasami jednak warto zatrzymać się i poświęcić więcej czasu na codzienne czynności, znajdując w nich prawdziwą radość. Gwarantuję, że właśnie przyrządzanie naszego marokańskiego gulaszu, pomoże rozkochać się w gotowaniu. Pewne przepisy uczą cierpliwości, zniecierpliwiając zarazem w oczekiwaniu na efekt końcowy. Jest to jednak wyzwanie godne podjęcia
Danie jest wyjątkowe ponieważ tonie w różnorodności składników. Mamy tu rozmaite warzywa, kaszę jaglaną, jakże sycącą cieciorkę i moc wielu przypraw. Aromaty wzajemnie się przenikają, tworząc przepyszną egzotyczną całość.
 
Moja rada
Danie jest wyjątkowe ponieważ tonie w różnorodności składników. Mamy tu rozmaite warzywa, kaszę jaglaną, jakże sycącą cieciorkę i moc wielu przypraw. Aromaty wzajemnie się przenikają, tworząc przepyszną egzotyczną całość. 
 




Gulasz marokański z dynią, cukinią i ciecierzycą, kaszą jaglaną a’la kuskus z migdałami i granatem

danie wysoko zasadowe
  • 2–3OSÓB
SKŁADNIKI
  • 200 g dowolnej dyni (polecam hokkaido)
  • 1 średnia cukinia
  • 1–2 cebule
  • 4 daktyle
  • 2–3 cm świeżego kłącza imbiru
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 5–8 pomidorów bez skórki w zależności od wielkości lub 2 puszki konserwowych
  • skórka z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska do smaku
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • kasza jaglana à la kuskus
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Utrzyj w moździerzu lub zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Obierz dynię (hokkaido nie trzeba obierać) i pokrój w równą kostkę, posól delikatnie i piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed pieczeniem możesz oprószyć dynię szczyptą wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw. Na patelni obsmaż pokrojoną w kostkę i doprawioną odrobiną soli morskiej cukinię (jeśli jest większa, możesz usunąć gniazda nasienne). Przełóż ją do miseczki. Do rozgrzanej patelni lub garnka dodaj olej kokosowy i podsmażaj pokrojoną w piórka cebulę, a po chwili wsyp kolejno mieszankę przypraw, starty imbir, drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około 30 sekund, stale mieszając. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę oleju kokosowego. Wrzuć pomidory z puszki lub świeże, obrane i pokrojone w kawałki, a następnie daktyle pokrojone w cienkie paseczki. Dopraw wszystko solą i gotuj około 10 minut pod przykryciem na średnim palniku. Jeżeli dodajesz mniej pomidorów, wlej szklankę wrzątku, aby sos nie był zbyt gęsty. Dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz skórkę startą z cytryny. Przykryj i gotuj gulasz na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Następnie dodaj cukinię, dynię i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj ze świeżą kolendrą, z kaszą jaglaną lub komosą ryżową i z dodatkiem prażonego sezamu lub czarnuszki.


Proponowane artykuły

Wybierz jedną z kategorii lub rozwijaj się w każdej z nich