Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp.4.13)
Łączenie produktów i poprawa trawienia
Kuchnia makrobiotyczna znacząco podkreśla związek pożywienia ze sposobem, w jakim jest przechowywane, konserwowane i mrożone. W obecnych czasach sporo wartościowych produktów występuje w formie zamrożonej. Nie oznacza to jednak, że w pełni zachowują swoje bioodżywcze wartości.
 
Kiedy zmieniacie nawyki, pamiętajcie, abyście byli względem siebie konkretni, łagodni i wyrozumiali, poczujecie wówczas większą radość z przeprowadzonego detoksu, a to z kolei otworzy drogę na dalsze regularne zmiany. Jeżeli przez większość swojego życia spożywaliście mięso, jajka, słodycze, napoje słodzone, dużo pieczywa i nabiału, wasz organizm jeszcze długo może domagać się tego typu jedzenia. Jednak budując nową świadomość w zakresie diety, możecie małymi krokami, ale zdecydowanie zmieniać swoje dawne, często niezdrowe przyzwyczajenia. Niezwykle ważnym aspektem w budowaniu profilaktyki zdrowego odżywiania się jest poprawa trawienia poprzez właściwe łączenie produktów. Potrawy wieloskładnikowe, choć często cieszą nasze oko i podniebienie, niestety zarówno Kuchnia makrobiotyczna znacząco podkreśla związek pożywienia ze sposobem, w jakim jest przechowywane, konserwowane i mrożone. W obecnych czasach sporo wartościowych produktów występuje w formie zamrożonej. Nie oznacza to jednak, że w pełni zachowują swoje bioodżywcze wartości. Produkt świeży zawsze będzie lepszy od zamrożonego.
 
 
Dlatego szczególnie podkreślam, że zarówno w trakcie programu Jaglany Detoks, jak i w codziennej diecie, warto kupować jak najczęściej produkty świeże. Podczas detoksu, jak i w codziennym odżywianiu nie zawsze są trawione najlepiej. Wszystko zależy od wydolności układu trawienia, stylu życia, jaki dotychczas prowadziliście oraz tego, jak radzicie sobie ze stresem. Zbyt duża liczba składników spożywczych w jednym posiłku może prowadzić do niewłaściwego wchłaniania, zanieczyszczania krwi, a nawet powodować problemy z koncentracją. Każdy rodzaj żywności potrzebuje odpowiednich enzymów trawiennych. Aby doszło do właściwego strawienia i skutecznego wchłaniania pokarmów, trzeba zapamiętać kilka podstawowych informacji. Wydzielenie niezbędnych enzymów potrzebnych do strawienia wieloskładnikowego posiłku jest bardzo trudne, a proces ten jest ściśle związany z trzustką. Trawienie w kolejnej fazie odbywa się z udziałem bakterii powodujących fermentację. Objawami, które coraz częściej towarzyszą jego zakłóceniu są bóle brzucha, wzdęcia oraz gazy jelitowe.Cały proces, zamiast dostarczać organizmowi energii, pochłania jej coraz więcej,a my już chwilę po spożyciu posiłku często odczuwamy senność. To sygnał, że trzeba jak najszybciej wprowadzić dietę detoksykacyjną, aby poruszyć zastoje niestrawionego pożywienia i zwiększyć wydolność wchłaniania pokarmu. Niektóre połączenia produktów w potrawach, mimo ich niewłaściwego zestawienia, są dobrze tolerowane przez większość osób, jednak podczas kuracji oczyszczającej lub w trakcie leczenia choroby należy z większą uwagą skoncentrować się na prawidłowym łączeniu lub też na spożywaniu składników oddzielnie. Jeżeli odczuwacie częste dolegliwości trawienne, zwróćcie szczególną uwagę, aby podczas detoksu stosować dietę rozdzielną. Przygotowując sobie potrawę wieloskładnikową z listy dozwolonych, starajcie się spożyć jej zawartość w sposób rozdzielny, nie musicie jednak robić specjalnej przerwy pomiędzy składnikami posiłku. Dla lepszego strawienia ważne jest również przyjmowanie przed jedzeniem odpowiedniej ilości płynu.
Przyzwyczajenia są naszą silną i ugruntowaną naturą. Są wręcz jak wydeptywane ścieżki, a często musi minąć sporo czasu, zanim dojdzie do trwałych zmian.
 

Proponowane artykuły

Wybierz jedną z kategorii lub rozwijaj się w każdej z nich