Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest obróbka termiczna naszego pożywienia. W naszych głowach utarło się, że gotowanie na parze pozwala zachować prozdrowotną moc pokarmów, dlatego wszyscy powinniśmy w ten sposób przygotowywać nasze dania. Oczywiście jest to technika zdrowa, jednak nie dla wszystkich korzystna. O co więc chodzi? Znów problemem są właściwości wychładzające zmarznięte organizmy. Dlatego tak ważne jest wybieranie obróbek silnie rozgrzewających, takich jak pieczenie, grillowanie, czy blanszowanie. Musimy wiedzieć, że chłodne pokarmy zwilżają nasze tkanki. Dochodzi do licznych niedoborów w naszym organizmie związanych z niedoborem krwi. Przy źle doprawionych i ugotowanych potrawach płyny nie są w stanie się zregenerować. Kolejnym bardzo ważnym aspektem naszego zdrowia jest równowaga kwasowo-zasadowa. To powszechne zakwaszenie organizmu jest powodem wielu ciężkich chorób w tym nowotworów.