Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp.4.13)
Placuszki z cukinii i komosy ryżowej z sosem z awokado
ZOBACZ PRZEPIS
Czy wiesz, że komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy, działa przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, a także przeciwwirusowo? W połączeniu z cukinią i sosem z awokado tworzy zarazem delikatne jak i sycące danie. Chrupiące placuszki podbiją kubki smakowe tak dorosłych jak i najmłodszych smakoszy!




Placuszki z cukinii i komosy ryżowej z sosem z awokado

  • 1-2OSÓB
SKŁADNIKI
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko lub 4 łyżki zmielonego siemienia
  • lnianego
  • natka pietruszki
  • czarnuszka (do dekoracji)
  • 1 owoc granatu
  • szczypta oregano lub ziół prowansalskich
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (do smaku)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 pomidorek koktajlowy (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 1 czerwona cebulka
PRZYGOTOWANIE
Zrób sos z awokado. W tym celu zmiksuj wszystkie składniki i dopraw według uznania. Zetrzyj na grubej tarce cukinię, posyp solą i po kilku minutach odciśnij nadmiar wody. Dodaj jajko lub mielone siemię lniane, komosę ryżową i przyprawy, dopraw solą i wymieszaj.
Formuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron.
Podawaj z sosem z awokado, udekorowane czarnuszką, ziarenkami granatu i posiekaną natką pietruszki.


Moja rada
Ten przepis to nie tylko szybka przekąska, lecz także wspaniała propozycja na śniadanie lub pożywną kolację. Gotowe placuszki możecie owinąć w pergamin i zabrać do pracy lub z rozkoszą schrupać w szkole. Komosę ryżową można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną i cieszyć się wyjątkowym smakiem w ramach programu odgrzybiania!

Proponowane artykuły

Wybierz jedną z kategorii lub rozwijaj się w każdej z nich