Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp.4.13)
Dorsz zapiekany z brokułem i pomidorkami
ZOBACZ PRZEPIS
Delikatne białe mięso dorsza wraz z brokułami i orzeźwiającymi pomidorkami tworzą niezapomnianą kompozycję, do której wracać będziesz regularnie. Całość dopełniona estragonem i płatkami migdałów sprawi, że odkryjesz dotąd nieznane oblicze tej popularnej rybki.
Moja rada
Zamiast dorsza możecie w tym przepisie dodać kawałki sandacza, filety z pstrąga lub łososia. Ryba jest dość kwasotwórcza, więc warto w diecie leczniczej połączyć ją z co najmniej taką samą gramaturą alkalizujących warzyw, takich jak brokuł, szparagi, jarmuż. Estragon jest naturalnie słodką przyprawą i doskonale komponuje się z owocami morza.




Dorsz zapiekany z brokułem i pomidorkami

  • 2-3OSÓB
SKŁADNIKI
  • 2 filety z dorsza
  • 1 brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 czosnek
  • sól morska lub himalajska
  • płatki migdałów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • 1 pomidorek koktajlowy
PRZYGOTOWANIE
Zmiksuj składniki do dressingu i dopraw w razie potrzeby.
 
 
Umyj rybę i usuń ości, posyp solą, włóż do ceramicznej
formy do zapiekania i skrop dressingiem. Dodaj nakłute wykałaczką pomidorki, różyczki brokułu, pokrojoną cebulkę, cytrynę w plasterkach i rozgniecione ząbki czosnku. Warzywa dopraw solą.
 
 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Zapiekaj dorsza z warzywami przez około 25 minut, pilnując, by ryba nie wyschła. Podawaj z uprażonymi płatkami migdałów i pozostałą częścią dressingu.
 


Proponowane artykuły

Wybierz jedną z kategorii lub rozwijaj się w każdej z nich